Kakaós linzer tészta:
30dkg liszt
20dkg margarin
10dkg porcukor
1db tojássárgája
5-10dkg szerencsi (cicás) kakaópor (ki mennyire szereti kakaósan)
1 citrom reszelt héjja
1cs. vanílliás cukor
Elkészítés:
Elsőként a porcukrot és a margarint összegyúrjuk, jó alaposan, hogy ne legyen csomós.
Utána a tojássárgáját és az ízesítő anyagokat (citrrom héj, vanílliáscukor) gyúrjuk bele.
Közben a lisztet és a kakaóport is összekeverjük.
Ezután mehet a masszához a szárazanyag. Jól összegyúrjuk.
A hűtőben pihen 20 percet a tészta. (kicsit összeszedi magát és az állaga is jó lesz)
Kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd tetszőleges nagyságú kiszúróformával szaggatjuk.
180fokon sütjük! Figyeljünk, mert gyorsan sül!
Ha kihűlt a tészta (általában piros) lekvárral töltjük én most házi meggyel töltöttem. A szakirodalom szerint ribizli íz kerűlne bele...de ott sokminden másként van, főként ennél a sütinél!! 2kakaós linzerlap közé töltjük a lekvárt.
Betesszük dermedni a hűtőbe, míg megolvasztjuk a csokit! (így nem csúszik szét, mikor dolgozunk vele)
A külsejéhez csokit olvasztunk Szigorúan vízgőz felett!!!! a legjobb az étcsoki..bár nálunk most a képen pont nem ezzel készűlt, mert valaki nem azt hozta amit írtam a bevásárló listára.. :D de így is finom lett!
A csokit testhőmérsékletűre kell felolvasztani, így nem teszünk kárt a készítményben és gyönyörűen lehet vele dolgozni, tovább eltartható. 36 fokosra melegítsük, ha beletesszük az ujjunkat nem forró, nem meleg. (kézmeleg)
Az összetöltött islereket fejjel lefelé bele tesszük a csokiba, úgy lenyomjuk, hogy oldaluk is csokis legyen, de az aljuk NE!!(úgy nehéz lesz felszedni, lehet, hogy el is törjük, mert rádermed a rácsra.)
Óvatosa kiemeljük és egy rácsra tesszük lecsöpögni. Ha nincsen rácsunk jó a zsírpapír is/szilikonos sütőpapír, bár itt kicsit szétfolyik és pereme lesz a csokinak az oldalán.
Míg a csoki meg nem köt díszíthetjük én most dr. oetkeres dekor cukrot szórtam rájuk és néhányra szeletelt mandulát.
Hagyjuk megdermedni (a hűtőben gyorsabb) és kész is!