Hozzávalók:
6g szárított élesztő
2dkg só
38dkg magvas rozsliszt/ sima rozsliszt és a magvakat tetszés szerint külön adagoljuk
23dkg/dl langyos víz
Én VitaMill márkájú liszt keveréket használtam most és imádtam!!!
Készítés:
A vízbe tettem a tengeri sót.
Egy nagy tálkába tettem a lisztet és a tetejére szórtam az élesztőt.
A vizet úgy öntöttem, hogy az élesztőt ne érje! (a só elpusztítja az élesztő gombákat ha túl sok/közvetlen érintkezik).
Óvatosan elkezdtem a kezemmel a lisztet a vízbe keverni, majd az egészet szépen össze dolgoztam.
Ragacsos tésztát kaptunk.
40 perc pihenő következik, takarjuk le a tésztát konyharuhával.
Ha letelt alakítsunk belőle 6db kis gömböcöt (én így csinálom: egyik tenyerem nyitva, ráteszem a tésztát, másik kezemet ráhelyezem a tetejére egy "c"-t formázva és kis nyomást kifejtve rá körbe-körbe mozgatom a hajlított tenyeremet).
Ha nagyon ragad BL 55-ös liszttel, finom búzaliszttel kicsit lehet lisztezni a tésztát!
Papírozott (sütőpapír) tepsire helyezzük a bucikat és addig pihentetjük, míg a duplájukra nem nőnek! Meleg levegőn ez gyorsul!
A sütő utolsó előtti fokozatába tegyük a tepsit, így a bucik nem égnek meg!
Vízzel kenjük meg a tetejüket!
220-200 fokon süssük, előmelegített sütőben 10-15 percig, majd 200-180 fokon 15-20 percig!
Ne nyitogassuk túl sokat a sütőt, mert össze esik a tészta!
Ha kivettük kenjük meg tetejüket vízzel!
Hagyjuk kihűlni a levegőn! :)
Kenyeret is szoktak esküvőkre adni, mert igen mély jelentése van! Jelenti a békét, tisztaságot, önfeláldozást, szentséget, összetartozást, Jézus teste..vannak esküvők, ahol kenyértörés is van, vagy kenyér cipő tánc..stb.