Recept:
Omlós tészta:
30dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
30dkg zabliszt (zabpehely liszt is megfelel, ha nincs más)
40dkg margarin
20dkg barna cukor
1dkg fahéj (őrölt)
fél citrom reszelt héja
1cs. vaníliás cukor
2db tojás sárgája
Alma töltelék:
1,5-2kg hámozott alma (én vegyesen szoktam 1/4-ét uborka szeletelővel szelni, a többit a nagy lyukú reszelőn lereszelni)
1 citrom reszelt héja
1cs. vaníliás cukor
18dkg barna cukor
2dkg fahéj
Kevés keksz/zsemle morzsa, töltelék alá kell majd szórni, hogy felszívja az alma levét. Így em ázik el annyira az alsó tészta.
Elkészítés:
A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, majd jól összegyúrjuk.
Félbe vesszük a tésztát és az egyik felét kinyújtjuk. Valamelyik liszttel, ( én tönköllyel szoktam szórni) szórjunk alá nyújtáskor, hogy ne ragadjon le.
A nyújtott tésztadarabunkat a pite formába tesszük. (nem kell vajazni/ papírozni, mert a zsiradék kiolvad a tésztából süléskor, így nem ragad le). Az alja és az oldala is tésztás legyen!
A felesleget eltávolítjuk, de előtte a tésztát szépen eligazítjuk a formába, hogy jól bele simuljon.
Az alma töltelék hozzávalóit egybe öntjük és jól össze dolgozzuk kézzel.
Zsemlemorzsát szórjunk a tésztára!!
A tésztára pakoljuk a tölteléket, de előtte a levét kicsit kinyomkodjuk, hogy a tészta alatta el ne ázzon, egyenletesen eloszlatva kicsit letapicskoljuk.
Egy reszelő nagyobb lyukán a 2. adag tésztát reszeljük le! Néha nyomjuk lisztbe, hogy ne ragadjon a reszelőre annyi! (mintha csipetkét készítenénk gyors módszerrel=reszelővel)
Mindenhova jusson lehetőleg a tésztából!
180fokon sütjük
1,5 órát sül.