Recept:
Omlós tészta:
30dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
30dkg zabliszt (zabpehely liszt is megfelel, ha nincs más)
40dkg margarin
20dkg barna cukor
1dkg fahéj (őrölt)
fél citrom reszelt héja
1cs. vaníliás cukor
2db tojás sárgája
Túró töltelék:
1kg túró (én a nagyobb szemű zacskósat jobban szeretem, mint a papírba csomagolt törtet)
fél citrom reszelt héja
1cs. vaníliás cukor
18dkg barna cukor
16dkg búzadara (étkezési)
2db tojás fehérje
2db egész tojás
Elkészítés:
A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, majd jól összegyúrjuk.
Félbe vesszük a tésztát és az egyik felét kinyújtjuk. Valamelyik liszttel, ( én tönköllyel szoktam szórni) szórjunk alá nyújtáskor, hogy ne ragadjon le.
A nyújtott tésztadarabunkat a pite formába tesszük. (nem kell vajazni/ papírozni, mert a zsiradék kiolvad a tésztából süléskor, így nem ragad le). Az alja és az oldala is tésztás legyen!
A felesleget eltávolítjuk, de előtte a tésztát szépen eligazítjuk a formába, hogy jól bele simuljon.
A túró töltelék hozzávalóit egybe öntjük és jól össze dolgozzuk kézzel.
4-5 perc pihenőt adunk a túrónak. (Búzadara megduzzadhasson)
Addig kinyújtjuk a másik tésztát is.
A túró tölteléket bele tesszük a piteformába, amit előzőleg kibéleltünk a tészta felével.
Elegyengetjük a tölteléket.
A kinyújtott tésztát rátesszük a töltelékre. Rásimítjuk, de csak óvatosan! Ha szeretnénk szélét formázni most megtehetjük. Én villával lenyomkodtam. Tetejét megszúrkodjuk!
180-160fokon sütjük
1órát sül. (nekem eddig mindig kerek egy óra alatt sült meg!)