Eszterházy torta laktóz és gluténmentes
2016. február 17. írta: Schoffhauzer Barbara

Eszterházy torta laktóz és gluténmentes

Diós lapok:

liszt schar mix it 20g

cukor 300g

dió 260g

tojás fehérje 10db

 

Készítés:

A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk.

Ezután a lisztet és a diót összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a habhoz, úgy hogy azt össze ne törjük.

5 sütőpapírt tépünk, akkorát, hogy a 20-as torta karikánk ráférjen.

A sütőpapírnak én szilikonosat javaslok, mert azt könnyű lehúzni a diós lapokról.

A sütőpapírokra körberajzoljuk CERUZÁVAL a tortaformát, majd a ceruzával rajzolt részét lefelé fordítjuk a tepsikbe.

5-be osztjuk a tésztát.(ha nincsen lehetőségünk egyszerre 5 lapot sütni, akkor inkább 3-2 elosztásba kevertessük ki a tésztahabkrémet, mert összeesik.)

Kenőkéssel (ha nincsen otthon jó a kanál is) a rajzolt körön belül szépen elkenjük a habtésztánkat.

210fokon sütjük. (kb. 10 perc alatt megsül)

 

Töltelékhez:

mizo(laktóz mentes) tej 240ml

vanilliás cukor 1cs.

cukor 125g

tojássárgája 5db

margarin/vaj 300g

darált dió 50g

kevés rumaroma

 

Készítés:

Tejet feltesszük forrni.

A cukrot, a tojássárgáját és a vanilliás cukrot kikeverem.

Ha felforrt a tej hozzáadjuk a tojásos keveréket, melegítjük és kevergetjük, míg teljesen fel nem oldódik benne, majd hozzáöntjük a diót és addig kevergetjük és melegítjük, míg simára nem lesz.

Hűtés után átkever(tet)jük, közben a vajat/margarint is kihabosítjuk, majd a kettőt összeöntjük és habosítjuk géppel. Rummal ízesítjük.

Gyakori hiba:

Ne ijedjünk meg ha kicsit folyósra sikerült ez nem végzetes rontás, mert dermesztés után összeáll a torta.

(OKA: túl meleg volt még a tejes keverékünk, vagy nem habosítottuk ki eléggé)

 

Összeállítás:

Díszítéshez:

Pörkölt, szeletelt mandula

Fehér fondant (házi) esetleg fehér csoki (glutén és laktóz mentes)

Étcsokoládé (laktóz és gluténmentes)

Baracklekvár (házi a legjobb) - ha fehér csokit használunk akkor erre nincsen szükségünk.

 

A 20-as torta formába tesszük a kisült diós lapot (ha kell késsel méretre vágjuk, vagy a torta formával kiszúrjuk)

FONTOS!!: A legfelső diós lap lefelé legyen fordítva!! (lyukacsos, sütésnél alul lévő fele legyen felül)

A krémet 4-be osztjuk (maradjon egy nagyon kevés is a torta oldalát körbe kenni, ha nem folyós a krém).

Akkor voltunk ügyesek, ha a krémréteg  kb. olyan vastag, mint a diós lapunk.

Dermedés (hűtőben) után kivesszük, levesszük a torta karikát róla, körbekenjük, oldalát szeletelt pörkölt mandulával körbeszórjuk.

Visszatesszük dermedni a hűtőbe.

Tetejére fondant melegítünk vízgőz felett 40-45 fokosra (kéznek langymeleg).

Ha csak fehér csokink van akkor azt is vízgőz felett 35fokosra (kézmeleg).

 

Az étcsokoládét is felmelegítjük kézmelegre, vízgőz felett.

A torta tetejét lekenjük forró baracklekvárral, de csak nagyon vékonyan!!!( ez egy vízzáró réteget képez, így a fondant nem lesz csúnya, cserepes. (Ha csokival dolgozunk, akkor ez nem kell!)

A fondant elkenjük a torta tetején nagyon gyorsan, majd szintén gyorsan csigavonalban felspricceljük rá az étcsokit és gyors mozdulatokkal hol befelé húzunk/karcolunk egy vonalat a késsel, hol pedig kifelé.

A bejegyzés trackback címe:

https://schoffhauzerbarbara.blog.hu/api/trackback/id/tr578398678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása