Diós lapok:
liszt schar mix it 20g
cukor 300g
dió 260g
tojás fehérje 10db
Készítés:
A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk.
Ezután a lisztet és a diót összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a habhoz, úgy hogy azt össze ne törjük.
5 sütőpapírt tépünk, akkorát, hogy a 20-as torta karikánk ráférjen.
A sütőpapírnak én szilikonosat javaslok, mert azt könnyű lehúzni a diós lapokról.
A sütőpapírokra körberajzoljuk CERUZÁVAL a tortaformát, majd a ceruzával rajzolt részét lefelé fordítjuk a tepsikbe.
5-be osztjuk a tésztát.(ha nincsen lehetőségünk egyszerre 5 lapot sütni, akkor inkább 3-2 elosztásba kevertessük ki a tésztahabkrémet, mert összeesik.)
Kenőkéssel (ha nincsen otthon jó a kanál is) a rajzolt körön belül szépen elkenjük a habtésztánkat.
210fokon sütjük. (kb. 10 perc alatt megsül)
Töltelékhez:
mizo(laktóz mentes) tej 240ml
vanilliás cukor 1cs.
cukor 125g
tojássárgája 5db
margarin/vaj 300g
darált dió 50g
kevés rumaroma
Készítés:
Tejet feltesszük forrni.
A cukrot, a tojássárgáját és a vanilliás cukrot kikeverem.
Ha felforrt a tej hozzáadjuk a tojásos keveréket, melegítjük és kevergetjük, míg teljesen fel nem oldódik benne, majd hozzáöntjük a diót és addig kevergetjük és melegítjük, míg simára nem lesz.
Hűtés után átkever(tet)jük, közben a vajat/margarint is kihabosítjuk, majd a kettőt összeöntjük és habosítjuk géppel. Rummal ízesítjük.
Gyakori hiba:
Ne ijedjünk meg ha kicsit folyósra sikerült ez nem végzetes rontás, mert dermesztés után összeáll a torta.
(OKA: túl meleg volt még a tejes keverékünk, vagy nem habosítottuk ki eléggé)
Összeállítás:
Díszítéshez:
Pörkölt, szeletelt mandula
Fehér fondant (házi) esetleg fehér csoki (glutén és laktóz mentes)
Étcsokoládé (laktóz és gluténmentes)
Baracklekvár (házi a legjobb) - ha fehér csokit használunk akkor erre nincsen szükségünk.
A 20-as torta formába tesszük a kisült diós lapot (ha kell késsel méretre vágjuk, vagy a torta formával kiszúrjuk)
FONTOS!!: A legfelső diós lap lefelé legyen fordítva!! (lyukacsos, sütésnél alul lévő fele legyen felül)
A krémet 4-be osztjuk (maradjon egy nagyon kevés is a torta oldalát körbe kenni, ha nem folyós a krém).
Akkor voltunk ügyesek, ha a krémréteg kb. olyan vastag, mint a diós lapunk.
Dermedés (hűtőben) után kivesszük, levesszük a torta karikát róla, körbekenjük, oldalát szeletelt pörkölt mandulával körbeszórjuk.
Visszatesszük dermedni a hűtőbe.
Tetejére fondant melegítünk vízgőz felett 40-45 fokosra (kéznek langymeleg).
Ha csak fehér csokink van akkor azt is vízgőz felett 35fokosra (kézmeleg).
Az étcsokoládét is felmelegítjük kézmelegre, vízgőz felett.
A torta tetejét lekenjük forró baracklekvárral, de csak nagyon vékonyan!!!( ez egy vízzáró réteget képez, így a fondant nem lesz csúnya, cserepes. (Ha csokival dolgozunk, akkor ez nem kell!)
A fondant elkenjük a torta tetején nagyon gyorsan, majd szintén gyorsan csigavonalban felspricceljük rá az étcsokit és gyors mozdulatokkal hol befelé húzunk/karcolunk egy vonalat a késsel, hol pedig kifelé.