Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 30 dkg margarin
- 30 dkg barnacukor
- 1 kg liszt (schar mix patisserie, de a mix it is megfelel)
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szefgűszeg
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 2 tk szódabikarbóna
- 3 egész tojás
Aki szeretne az tehet bele kevés (nem pupozott ..1-2 ek.) tejfölt vagy tejet, nem lesz annyira omlós tőle a kisűlt tészta.
Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz fel nem forr, ezután bele tesszük a felkockázott margarint és hagyjuk elolvadni, majd levesszük az edényt a tűzről. (Nagyon gyorsan felforr a méz!)
Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
A cukrot és három tojást robotgépben/ dagasztó gépben habosra keverjük, majd alacsony fokozaton váltakozva a habhoz keverjük a lisztes keveréket és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk, ami sűrűn folyik. Kiszedjük a keverőtálból, zacskóba tesszük és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a tésztát, de kézzel kis darabokat átgyurhatjuk, úgy gyorsabban melegszik. (nagyon kemény a hűtőből kivéve)
4 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és sütőpapíros deszkán nyujtjuk, így nem kell annyi lisztet felhasználni és a tészta is csak jobb lesz, mert nem vesz fel annyi lisztet így puha marad.
1-1,5 cm vastagra nyújtjuk és szaggatjuk/kiszúrjuk a mintákkal.
Ha szeretnénk vízzel lekenhetjük a mézeskalácsot, hogy véletlenűl se repedjen meg a teteje.
ELŐMELEGÍTETT sütőbe 160-180 fokon sütjük. CSAK addíg süssük, mig lesz egy kis színe, különben kemény lesz. Hagyjuk kíhűlni.
Mázhoz:
1 tojásfehérje 20dkg finomra szitált porcukrot vesz fel. (fontos, hogy szitált legyen, mert csomós lesz és csúnyán tudun díszíteni vele!)
az állaga olyan legyen, mint a muffin tésztáé, sűrűn folyós, úgy szépen lehet vele dolgozni.
Javaslat: a máznál a tojásfehérjéhez apránként adagoljuk a porcukrot, hogy jól ki lehessen keverni, én a kézi robotgépet szoktam használni legkisebb fokozaton és csak 1 habverőfejet teszek bele, így olyan szép lesz, mintha kézzel kevertem volna.
Hagyjuk rászáradni kb. 5 perc. :D