Gluténmentes Mézeskalács Recept
2015. december 05. írta: Schoffhauzer Barbara

Gluténmentes Mézeskalács Recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg barnacukor
  • 1 kg liszt (schar mix patisserie, de a mix it is megfelel)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szefgűszeg
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3 egész tojás

Aki szeretne az tehet bele kevés (nem pupozott ..1-2 ek.) tejfölt vagy tejet, nem lesz annyira omlós tőle a kisűlt tészta.

 Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz fel nem forr, ezután bele tesszük a felkockázott margarint és hagyjuk elolvadni, majd levesszük az edényt a tűzről. (Nagyon gyorsan felforr a méz!)

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást robotgépben/ dagasztó gépben habosra keverjük, majd alacsony fokozaton váltakozva a habhoz keverjük a lisztes keveréket és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk, ami sűrűn folyik. Kiszedjük a keverőtálból, zacskóba tesszük és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a tésztát, de kézzel kis darabokat átgyurhatjuk, úgy gyorsabban melegszik. (nagyon kemény a hűtőből kivéve)

4 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és sütőpapíros deszkán nyujtjuk, így nem kell annyi lisztet felhasználni és a tészta is csak jobb lesz, mert nem vesz fel annyi lisztet így puha marad.

1-1,5 cm vastagra nyújtjuk és szaggatjuk/kiszúrjuk a mintákkal.

Ha szeretnénk vízzel lekenhetjük a mézeskalácsot, hogy véletlenűl se repedjen meg a teteje.

ELŐMELEGÍTETT sütőbe 160-180 fokon sütjük. CSAK addíg süssük, mig lesz egy kis színe, különben kemény lesz. Hagyjuk kíhűlni.

 

Mázhoz:

1 tojásfehérje 20dkg finomra szitált porcukrot vesz fel. (fontos, hogy szitált legyen, mert csomós lesz és csúnyán tudun díszíteni vele!)

az állaga olyan legyen, mint a muffin tésztáé, sűrűn folyós, úgy szépen lehet vele dolgozni.

Javaslat: a máznál a tojásfehérjéhez apránként adagoljuk a porcukrot, hogy jól ki lehessen keverni, én a kézi robotgépet szoktam használni legkisebb fokozaton és csak 1 habverőfejet teszek bele, így olyan szép lesz, mintha kézzel kevertem volna.

Hagyjuk rászáradni kb. 5 perc. :D

A bejegyzés trackback címe:

https://schoffhauzerbarbara.blog.hu/api/trackback/id/tr918141200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása