TEJSZÍNES KRÉM :
Hozzávalók:
tej 0,5l
pudingpor (haas glutén mentes) 6dkg
vanílliás cukor 1tasak
kristály cukor 12dkg
tojás sárgája 1db
növényi habtejszín 4dl
Elkészítés:
Pudingpor+ tojás sárgája+ kevés tej--> csomómentesre keverés
Többi tej+ cukor+ vanílliás cukor--> forralás
A felforrt tejbe öntjük a tojásos keveréket és folytonos kevergetés mellett besűrítjük.
Ha sűrű levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Hogyha kihűlt géppel csomómentesre keverjük.
A hideg tejszínt és a kihűlt pudingot össze öntjük, habbá verjük!
Hűtőbe tegyük, míg fel nem használjuk!
PISKÓTA:
Hozzávalók:
8db tojás (ketté választva)
20dkg liszt (schar mix it)
16dkg kristály cukor
Elkészítése:
A tojás fehérjéket elkezdjük kihabosítani géppel, és közben apránként adagoljuk hozzá a cukor 2/3-át, kemény habot képzünk de nem túl keményet, mert akkor nehéz lesz elkeverni a tésztába, és fehér darabkás lesz a piskóta kisülés után.
A tojás sárgájához adjuk a cukrot és fehéredésig veretjük a géppel/ kézzel.
A sárgájához adjuk a fehérje maximum 1/3-át és elkeverjük, ez össze is törhet.
A többi fehérjét is bele tesszük, majd óvatosan kanállal, határozott mozdulatokkal elkeverjük, úgy hogy össze ne törjük a habot!!
Technikai TIPP.:
Fogjuk meg a bal kezünkkel a tál felső, velünk szemben lévő száját és fordítsuk lefelé az óra járásával ellentétesen, miközben a jobb kezünk szintén felülről, a velünk szemben lévő tál szájánál tartja a kanalat és az óra járásával megeggyező irányba halad, határozottan és gyorsan!!
Ezután egy formába tegyünk sütőpapírt, vagy olajozzuk és lisztezzük.
A tésztát öntsük bele a formába!
ELŐMELEGÍTETT sütőben 180-190 fokon sütjük.
Miután kisült hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt piskóta szedjük ki a formából és vágjuk 2-be.
GYÜMÖLCSÖS RÉTEG:
Hozzávalók:
víz/laktóz mentes tej 0,2l (ha sok a leve a gyümölcsnek akkor nem kell!!)
pudingpor 10dkg
kristály cukor 16dkg
gyümölcs 50dkg
Elkészítés:
pudingpor+ kevés folyadék--> csomómentesre keverés
folyadék+ gyümölcs--> feltesszük főni
Puhára főtt gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot és ha szeretnénk most fűszerezhetünk is! (kevés fahéjat tettem hozzá)
Ha elolvad a cukor, akkor hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük. Folyton kevergessük és ha jó sűrű azonnal vegyük le a tűzről és még melegen kenjük rá a piskótánkra!!! (ha kihűl még ennyire sem kenhető az állaga!!)
Ezután jöhet rá a tejszínes krémünk, majd arra a piskótát fordítsuk rá.
A tetejére:
növényi habtejszín 1dl
szitált kakaópor kb. 1,5 dkg
Verjük habbá a tejszínt, kenjük a sütemény tetejére és kakaóporral hintsük meg.
Más gyümölccsel is elkészíthető!!!!!